Participate Translate Blank profile picture

Preklopimo na zeleno!

Published on

Ljubljana

Podnebne spremembe so dandanes že teme vsakega pogovora in tudi če nočemo igrajo vedno pomembnejšo vlogo v našem vsakodnevnem življenju. Kako velika je ta vloga pa se verjetno še sami prav dobro ne zavedamo.

Ljubljana je prav gotovo lepo mesto, ki na vsakem koraku ponuja nekaj za vsakogar in za vsak okus. Ne morem pa trditi, da je mesto najbolj ekološko osveščeno.

Uporaba alternativnih načinov prevoza ni ravno razširjena in koles se poslužujejo predvsem študenti. Vendar pa lahko se dogajajo tudi spremembe na bolje. Kmalu bodo namreč na voljo kolesa, ki si jih bodo obiskovalci in prebivalci Ljubljane izposodili in jih potem po koncu uporabe vrnili. Tak sistem izposoje koles je že močno razširjen po drugih velikih evropskih mestih, med drugim tudi v Bruslju. Prepričana sem, da do takšen sistem spodbudil uporabo koles kot načina prevoza iz enega dela mesta v drugega.

Med 21. in 22. aprilom se je v Ljubljani tudi odvijala druga Eko konferenca z naslovom Cena podnebnih storitev. Na konferenci je sodelovalo večje število govorcev, ki so predstavljali kako so različne panoge odvisne od ekologije in podnebnih sprememb. Osrednja tema konference je bila pomembnost informacij v boju proti podnebnim spremembam. Vsi sodelujoči so poudarili, da so informacije temeljnega pomena in lahko veliko pripomorejo k boljši osveščenosti javnosti o pomembnosti varovanja okolja. Konferenca je tako v svojem zaključku pokazala, da imajo prav vse stroke veliko opravka z ekologijo in okoljem.

Pomembnosti o ozaveščanju javnosti o okoljskih spremembah se zavedamo tudi v Ljubljanski redakciji Cafebabela, zato bomo prihajajoče mesece posvetili predvsem okolju in ekologiji. V začetku meseca junija bomo na Fakulteti za družbene vede organizirali debato, ki bo poskusila prikazati kako pomembno je okolje in načine, kako lahko na enostaven način vsak izmed nas preklopi na zeleno. Ker pa je okoljska tematika zelo široka smo se odločili, da bomo začeli z majhnim, a pomembnim korakom. Našo debato smo naslovili Preklopimo Univerzo v Ljubljani na zeleno, ker menimo, da je potrebno, da se začnejo spremembe dogajati tudi na ravni univerze, saj bo na tak način postavljen pozitiven zgled za nadaljnje projekte in aktivnosti v tej smeri.

Če vas pobuda zanima, nas le spremljajte še naprej! ;)

Avtorica: Lara Kandus