Participate Translate Blank profile picture
Image for Okosba', megfontoltba'

Okosba', megfontoltba'

Published on

Budapest

A Szerbia határán felhúzandó fal ötlete alapvetően osztja meg a magyar társadalmat. Az eddig is ellenzéki hangokat megütők még keményebben ostorozzák a kormány döntését, míg a bevándorlásellenesek üdvözlik a lépést. Véleményem szerint a kérdés jóval összetettebb annál, mint amit a hangosak sulykolnak.

Személyesen egyet kérnék mindenkitől: ne nézzenek hülyének. Hasonlóan ne nézzék hülyének a többi honfitársamat sem – meggyőződésem, hogy ha meglenne a tettvágy, árnyaltabb megközelítés közlése is lehetséges lenne. Mert nem, a menekültkérdés nem intézhető el egy „Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját”-tal, de ugyanúgy gusztustalanul demagóg szólamok hangzanak a másik oldalról is (igen, István király Intelmei nagyon hatásos ellenérv lenne, ha a másik oldal nem idézhetné belőle a következő részt is:  "Ha valamikor uralmad alatt akadnának olyanok - távol legyen! -, kik az így egységbe fűzött Szentháromságot megosztani vagy kisebbíteni, vagy nagyobbítani próbálják, tudd meg: az eretnekség fejének szolgái azok, és nem a szentegyház fiai. Az ilyeneket pedig ne gyámolítsd, ne védelmezd, hogy magad is ellenségnek és bosszulónak ne mutatkozz. Mert az efféle emberek a szentegyház népét nyomorultul megrontják és szétszórják." ).

Elsősorban mindenképp le kell szögezni: a menekültkérdés jelenleg Európa egyik,ha nem a legégetőbb problémája. Aki ezt megkérdőjelezi, annak csak rá kell néznie a statisztikákra – drasztikusan ugrott meg a menekültkérelmek száma még Magyarországon is, pedig még nem is vagyunk olyan súlyosa érintve –még – , mint például Francia- vagy Olaszország. Ha ezt elbagatellizáljuk szépelgő szólamokkal a felebaráti szeretetről és a befogadás fontosságáról, azt kockáztatjuk, hogy a körmünkre ég a szituáció. Valamit lépni kell – de ezt a lépést Európának együtt kell megtennie, egységes terv alapján, közösen.

Ha most borul az európai együttműködés, minden borul. Az egy dolog, hogy a görög hitel-vita minden eddiginél zűrösebb, de ha a tagállamok nem jönnek elő egy összeszedett, komolyan vehető stratégiával, nem biztos, hogy lesz még Európai Unió húsz év múlva.

Visszatérve a demagóg szövegekre: a felhúzott kerítés kétségkívül egy durva megoldás, bár nem állíthatjuk, hogy a kormánytól távol álltak volna eddig a hirtelen, „odacsapunk” módon meghozott döntések. Viszont ennek a megoldási módnak – amennyiben tényleg meg fog valósulni, és nem csak blöffről van szó – a démonizálása hasonlóképp röhejes, mint annak a várása, hogy ettől majd minden probléma meg fog oldódni a menekültekkel kapcsolatban. Európában már több helyütt is próbálkoztak ilyennel, Amerikában, a szabadság hazájában a mexikói határon eszméletlen állapotok uralkodnak, összességében elmondhatjuk, hogy igen, ez egy olyan opció, amely nem teljesen elrugaszkodott a valóságtól. Ahhoz viszont konstruktív vita szükségeltetik, hogy egy lehetőséget véglegesen elfogadjunk avagy elvessünk.

Hasonlóképp szükséges és megkerülhetetlen a téma széles körű megvitatása és egy egységes álláspont kialakítása a megfelelő lépésekről. Az, hogy mi az ideális megoldás, természetesen nem tudom. De azt nem tudom tolerálni, hogy bárki faék egyszerűségű kérdéssé degradálja ezt a felfoghatatlanul súlyos problémát. Nem, nem tolerálható a kormány plakátkampánya, de hasonlóképp nem tudom tolerálni a szintén demagóg, a valóságtól elrugaszkodott, a kérdés buktatóit és komplexitását figyelmen kívül hagyó attitűdöt. Vegyük észre: a XXI. század egyik legfontosabb döntése áll rajtunk is, azon, hogy mi hogyan viszonyulunk ehhez a kérdéshez. És bár minél előbb  cselekedni kéne, nem javaslom senkinek az elhamarkodott ítélkezést. Csak okosba’, megfontoltba’.

loading...