Participate Translate Blank profile picture
Image for Okosba', megfontoltba'

Okosba', megfontoltba'

Published on

Budapest

A Szerbia határán felhúzandó fal ötlete alapvetően osztja meg a magyar társadalmat. Az eddig is ellenzéki hangokat megütők még keményebben ostorozzák a kormány döntését, míg a bevándorlásellenesek üdvözlik a lépést. Véleményem szerint a kérdés jóval összetettebb annál, mint amit a hangosak sulykolnak.

Személyesen egyet kérnék mindenkitől: ne nézzenek hülyének. Hasonlóan ne nézzék hülyének a többi honfitársamat sem – meggyőződésem, hogy ha meglenne a tettvágy, árnyaltabb megközelítés közlése is lehetséges lenne. Mert nem, a menekültkérdés nem intézhető el egy „Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját”-tal, de ugyanúgy gusztustalanul demagóg szólamok hangzanak a másik oldalról is (igen, István király Intelmei nagyon hatásos ellenérv lenne, ha a másik oldal nem idézhetné belőle a következő részt is:  "Ha valamikor uralmad alatt akadnának olyanok - távol legyen! -, kik az így egységbe fűzött Szentháromságot megosztani vagy kisebbíteni, vagy nagyobbítani próbálják, tudd meg: az eretnekség fejének szolgái azok, és nem a szentegyház fiai. Az ilyeneket pedig ne gyámolítsd, ne védelmezd, hogy magad is ellenségnek és bosszulónak ne mutatkozz. Mert az efféle emberek a szentegyház népét nyomorultul megrontják és szétszórják." ).

Elsősorban mindenképp le kell szögezni: a menekültkérdés jelenleg Európa egyik,ha nem a legégetőbb problémája. Aki ezt megkérdőjelezi, annak csak rá kell néznie a statisztikákra – drasztikusan ugrott meg a menekültkérelmek száma még Magyarországon is, pedig még nem is vagyunk olyan súlyosa érintve –még – , mint például Francia- vagy Olaszország. Ha ezt elbagatellizáljuk szépelgő szólamokkal a felebaráti szeretetről és a befogadás fontosságáról, azt kockáztatjuk, hogy a körmünkre ég a szituáció. Valamit lépni kell – de ezt a lépést Európának együtt kell megtennie, egységes terv alapján, közösen.

Ha most borul az európai együttműködés, minden borul. Az egy dolog, hogy a görög hitel-vita minden eddiginél zűrösebb, de ha a tagállamok nem jönnek elő egy összeszedett, komolyan vehető stratégiával, nem biztos, hogy lesz még Európai Unió húsz év múlva.

Visszatérve a demagóg szövegekre: a felhúzott kerítés kétségkívül egy durva megoldás, bár nem állíthatjuk, hogy a kormánytól távol álltak volna eddig a hirtelen, „odacsapunk” módon meghozott döntések. Viszont ennek a megoldási módnak – amennyiben tényleg meg fog valósulni, és nem csak blöffről van szó – a démonizálása hasonlóképp röhejes, mint annak a várása, hogy ettől majd minden probléma meg fog oldódni a menekültekkel kapcsolatban. Európában már több helyütt is próbálkoztak ilyennel, Amerikában, a szabadság hazájában a mexikói határon eszméletlen állapotok uralkodnak, összességében elmondhatjuk, hogy igen, ez egy olyan opció, amely nem teljesen elrugaszkodott a valóságtól. Ahhoz viszont konstruktív vita szükségeltetik, hogy egy lehetőséget véglegesen elfogadjunk avagy elvessünk.

Hasonlóképp szükséges és megkerülhetetlen a téma széles körű megvitatása és egy egységes álláspont kialakítása a megfelelő lépésekről. Az, hogy mi az ideális megoldás, természetesen nem tudom. De azt nem tudom tolerálni, hogy bárki faék egyszerűségű kérdéssé degradálja ezt a felfoghatatlanul súlyos problémát. Nem, nem tolerálható a kormány plakátkampánya, de hasonlóképp nem tudom tolerálni a szintén demagóg, a valóságtól elrugaszkodott, a kérdés buktatóit és komplexitását figyelmen kívül hagyó attitűdöt. Vegyük észre: a XXI. század egyik legfontosabb döntése áll rajtunk is, azon, hogy mi hogyan viszonyulunk ehhez a kérdéshez. És bár minél előbb  cselekedni kéne, nem javaslom senkinek az elhamarkodott ítélkezést. Csak okosba’, megfontoltba’.

Story by

Gergely Károly

Hungarian freelance reporter (Magyar Nemzet, Magyar Hang and Cafebabel Budapest). He works as a reporter for The International Cybersecurity Dialogue and is currently enrolled at the Univerity of Oxford, reading Russian and East European Studies.