Participate Translate Blank profile picture
Image for Merre tart a Blogvilág?

Merre tart a Blogvilág?

Published on

Story by

Default profile picture kovakovics

Budapest

Lezárult a 2013-as Goldenblog verseny, amin a magyar blogszféra krémje egy szakmai zsűri előtt vetélkedhet egymással, és az olvasóközönség körében is összemérhetik népszerűségüket. Ennek kapcsán beszélgettünk a blogokról, közkedveltségük miértjéről, valamint jövőjükről Kékesi Zsuzsával, a hvg.hu/ digitális divízió vezetőjével, és Boros Andrással, a rosszkifogas.tumblr.com blog írójával.

Napjaink információs társadalmában már bárkinek lehetősége van elmondani a véleményét, nem kell hozzá más, csak egy internetkapcsolat és egy olyan weboldal, ahol ország-világnak elmondhatjuk gondolatainkat. A választási lehetőségeink már-már korlátlanok: Wordpress, blog.hu, Blogger, Freeblog, Tumblr, de ne felejtsük ki a listáról a közösségi oldalakat sem: Facebook, Twitter és a többi… „A blogok népszerűségéhez hozzájárul, hogy informatikai tudás nélkül is lehet blogot indítani. Mára nőtt fel az a generáció, akik ezt már természetes környezetként kezelik, ebbe születtek bele” – mondta Boros András. Kékesi Zsuzsa hozzátette, hogy habár egy blog elindítása egyszerű, de a megfelelő olvasóközönség eléréséhez szükséges a megfelelő íráskészség és a mások érdeklődését is felkeltő, fontos problémák megközelítése. Véleménye szerint az internet a megtestesült demokrácia, ahol a közösség önmoderál.

„A vacak közhangulat kelt életre számos blogot, amik népszerűségüket annak köszönhetik, hogy kiszakítanak a mindennapokból, nevetni tudunk a saját nyomorunkon. Ilyen például a Hírcsárda” – mondta Zsuzsa. Hozzáfűzte, hogy a legnépszerűbb témák közé tartoznak a gasztrojellegű írások, a lakberendezési tippek, a hobbiötletek, a mindennapi életben segítséget nyújtó hasznos tanácsok. „Ezekben a témákban azonban nehéz kiemelkedőt alkotni, hiszen óriási a konkurencia” – emelte ki. András véleménye szerint bármilyen témában lehet sikereket elérni, csak a legjobban kell írni az adott kérdésről. A blogok promótálásának lehetőségeinek kapcsán mindketten a Facebookban rejlő potenciált emelték ki. „Fontos, hogy a blogunknak legyen Facebook page-e, amit osszunk meg. Így juthatunk el a barátunk barátainak a barátaiig” – mondta el Zsuzsa. András kiemelte azt is, hogy egy-egy indexes megjelenés is nagyon erőteljesen fel tudja tornászni a blogok aktuális olvasottságát. Hozzátette, hogy a kereshetőség és követhetőség szempontjából nagyon fontos a bejegyzések tematizálása és címkézése.

Kékesi Zsuzsa a Goldenblog verseny kapcsán elmondta, hogy a versenyben egyenlő erőviszonyok kialakítására törekednek, ennek ellenére nagyon vegyes népszerűségű blogok jelentkeznek a versenyre. Zsuzsa kifejtette azon tendenciát, miszerint a blogok életciklusgörbéje láthatóan lefelé halad: míg 2005 és 2008 között évente több mint 2000 versenyző jelentkezett, addig idén mindössze nagyjából 1200 blog indult a versenyben, ezek egy része Facebook page. „A közösségi média lassan, de biztosan átveszi a felületeket, és egybemossa a határokat” – mondta el András.

A témával kapcsolatban készített videót megtekintheti itt.

Story by