Participate Translate Blank profile picture
Image for Jézusom, Te pártpolitizálsz!

Jézusom, Te pártpolitizálsz!

Published on

Story by

Default profile picture kovakovics

Budapest

Milyen egy ideális pártközeli ifjúsági szervezet? Milyen egy fiatal politikus? Hogyan lehetne aktív politikai aktivitásra buzdítani a fiatalokat? Ehhez hasonló kérdesekkel foglalkoztunk a Sziget első napján, augusztus 13-án rendezett kerekasztal-beszélgetésünkön.

"Jézusom, Te pártpolitizálsz!" címmel tartott a Cafébabel.com budapesti szerkesztősége kerekasztal-beszélgetést. A résztvevők a Sziget első napján, augusztus 13-án vitatták meg, hogy milyen egy jól működő, politikai párthoz szervesen kapcsolódó ifjúsági szervezet. A beszélgetésen négy tevékeny, a pártpolitikai életbe aktívan bekapcsolódó fiatal vett részt: Kis Dia (25), az LMP pártsegítő munkatársa, Baczkó Norbert (26), a Fidelitas belvárosi elnöke, Farkas Gergely (25), a Jobbik Ifjúsági Tagozatának elnöke, orsszággyűlési képviselő, valamint Laczkó Zsolt (24), az MSZP országos elnökségének tagja.

Mind a négy résztvevő egyetértett abban, hogy egy ideális ifjúsági szervezetben kiemelkedően fontos a kritikusság, a fiatalok máshogy látják a világot, más problémákkal szembesülnek, így egy jól működő szervezetben lehetőség kellene, hogy nyíljon arra, hogy belső kritikusként funkcionáljanak.  "Én vagyok a legnagyobb és legkegyetlenebb kritikusa a Fidelitasnak" - mondta el Baczkó Norbert, a Fidelitas belvárosi elnöke. Hozzátette azt is, hogy a szervezetet nem látja annyira hasznosnak, mint amekkora potenciál van benne. Véleménye szerint jelentősebb lehetőségek vannak benne mind kampányszinten, mind a politikai életbe való bekapcsolódásra ösztönzésben.

Laczkó Zsolt, az MSZP ifjúsági szervezetének képviselője az innovatőr szerepet emelte ki. "Az új szakpolitikák, az innovációk, az új elképzelések, ötletek az ifjúsági szervezetekben kellene, hogy megjelenjenek" - fejtette ki. Hozzátette, hogy ez az MSZP esetében egyáltalán nem jellemző. A Jobbik ezzel szemben nyitott a fiatalok elképzeléseire, gondolataira, észrevételeire - mondta el Farkas Gergely, a párt országgyűlési képviselője. "A fiatalok aktivitásával jelenhet meg egy frappánsabb politizálás, hiszen ők bevállalhatnak flashmobokat, különböző performanszokat, amik máshogy szólítják meg az embereket" - beszélt egy más szemszögből a fiatalok politikai életéről Farkas. A beszélgetés résztvevői közül ő volt a legelégedettebb az ifjúsági tagszervezet helyzetével, elmondta, hogy véleménye szerint a Jobbiknál szerencsés és biztató a helyzet és a kapcsolat.

Kis Dia egy másik oldalról közelítette meg a problémakört: elmondta, hogy az LMP tagjainak átlagéletkora 35 év, így nincs külön ifjúsági szervezet. Véleménye szerint szükség lenne rá, azonban a kevés anyagi forrásnak köszönhetően, valamint az alacsony taglétszám miatt egy ilyen szervezet megalakulása náluk még várat magára. Azt is hozzátette, hogy nehéz érvényesülni Magyarország közel 3.000 településén egy kis pártként.

"Fontos, hogy egy ifjúsági szervezet becsatornázza a fiatalokat érintő problémákat a pártba, ezeket gördítse tovább" - mondta el Baczkó Norbert. Ezzel Farkas Gergely is egyetértett, aki elmondta, hogy egy-egy problémából, amivel a mindennapi életük során találkoztak már nem egyszer született törvénymódosítási tervezet.

A fiatalok akív politikai szerepvállalásáról nagyon hasonlóan nyilatkoztak a beszélgetés részvevői. Farkas Gergely saját példáján keresztül fogalmazta meg álláspontját, elmondta, hogy akik olyan szinten érdeklődnek a politika iránt mint ő nagyon speciálisak és ritkák, de ezeket az embereket általában megtalálják a pártok. Baczkó Norbert véleménye szerint a fiatalok aktívak politikailag, mindenkinek van véleménye, ötlete, elképzelése, csak a pártok nem tudják megszólítani ezeket a fiatalokat. Lackó Zsolt egyetértett, hozzátette, hogy rá kellene ébreszteni a fiatalokat, hogy a pártok értük, az ő érdekükben is tevékenykednek.

Story by