Participate Translate Blank profile picture

Filofest 2010 – Festival študentske filmske in video produkcije

Published on

Ljubljana

6. – 10. december, čas, ko predavalnica 34 postane kino dvorana. Ekipa Ljubljanskega Citybloga je naredila intervju z vodjo festivala, Borutom Kirarjem, dodiplomskim študentom bibliotekarstva, informacijske znanosti in knjigarstva na Filozofski fakulteti.

Diplomatsko uvodno vprašanje. Kaj je Filofest? Zakaj Filofest in ne redna predavanja?

Filofest je mednarodni festival študentske filmske in video produkcije. To je tretja izvedba festivala, nazadnje je potekal leta 2007. Organizatorjem se nam zdi pomembno, da se študentom ponudi širok spekter aktivnosti, še posebej v prazničnem času. Študentje se lahko med potekom festivala bolj predajajo sedmi umetnosti, ki je obenem tudi bolj izpostavljena.

Letošnji Filofest ni prvi. Kaj se je spremenilo v primerjavi s prejšnjimi, morebitne novosti in izboljšave?

Letos smo se potrudili zainteresiranim ponuditi bolj zaokrožen program in seveda dokaz, da gre za resen, dobro organiziran festival. Krona otvoritvenega dneva, ponedeljek 6.12., je bil koncert pihalnega orkestra Krka: Filmska glasba v Filharmoniji. Koncert je bil, tako kot vsi dogodki v okviru Filofesta, brezplačen. Lahko z gotovostjo trdim, da smo priredili enega najboljših Filofestov do sedaj. Izhajali smo iz temeljev, ki jih je postavila prejšnja ekipa, in jih potem nadgrajevali po najboljših močeh.

Nekaj o organizaciji festivala.

Priprave so se začele že med januarjem 2010. Sestavil sem ekipo, ki je med pripravami ostala več ali manj nespremenjena. Ekipa je bila razdeljena na več skupin, vsaka s svojo zadolžitvijo. Skupina za stike z udeleženci, na primer, je poslala razpis na 6000 univerz po svetu in filmi so začeli prihajati. Dobili smo 180 filmov z vsega sveta. Program je razdeljen na tekmovalni in netekmovalni. Vsega skupaj smo izbrali 111 filmov. Letos smo tudi obrnili razmerje med tekmovalnim in netekmovalnim filmom. Okrog 60 odstotkov je bilo tekmovalnih, ostalih 40 odstotkov pa netekmovalnih. Predvsem se nam zdi pomembno poudariti neodvisno produkcijo, saj imajo za razliko od profesionalne produkcije mladi amaterski ustvarjalci zelo malo možnosti predstaviti svoje delo, sploh širšim množicam.

Odločitev, da date v tekmovalnem programu prednost neprofesionalcem, torej študentom, ki niso študentje filmskih akademij, se mi zdi zelo pozitivna izbira. Čigava ideja je to?

Tekmovalni program sestavljajo izključno amaterski filmi študentov, ki nimajo nobene veze z akademijo. Menimo, da imajo študenti iz akademije veliko prednost pred ostalimi. Če bi jih uvrstili v tekmovalni program zraven amaterskih filmov, bi bilo zelo nepravično do ostalih ustvarjalcev. Že od začetkov, leta 2006, je Filofestov tekmovalni program usmerjen predvsem v neodvisne filme, ki se so zbrani v tekmovalnem progremu.

Filofest s svojim delovanjem pomaga k večji prodornosti mladih ustvarjalcev. Kaj meniš, da bi lahko dodatno izboljšalo trenutno situacijo?

Če gledam skozi naš festival, bi izpostavil video delavnico. V sodelovanju z izobraževalnim središčem RTV Slovenija je vse dni festivala potekala filmska delavnica, na kateri so imeli štirje mladi režiserji priložnost sodelovati s profesionalno ekipo (profesorja mentorja za kamero, snemalca in maskerko). Ustvarjalci dobijo besedo (iztočnico) in imajo na razpolago 5 ur za izdelavo koncepta, prav toliko časa imajo tudi snemanje in montažo filma. Končni izdelek predstavijo občinstvu, ki je ima možnost glasovati za svoje favorite. Avtor najboljšega izdelka prejme posebno nagrado med podelitvijo nagrad. Video delavnica predstavlja zelo dragoceno možnost sodelovanja. Nasveti in informacije mentorja za kamero bodo nedvomno režiserjem veliko koristili tudi pri nadaljnjem ustvarjanju.

Za tiste, ki so Filofest zamudili; viški letošnjega festivala?

Iz netekmovalnega programa bi lahko izdvojil projekcijo filma Trst je naš, katerega režiser je v letošnji žiriji. Tu bi tudi uvrstil posebno projekcijo prav tako slovenskega filma Distorzija. Izpostavil bi tudi projekt in projekcijo Podoba-Glasba. Gre namreč za prvo slovensko spletno revijo, namenjeno glasbenim videospotom. Namen spletne revije je obravnavati videospota z vidika filmske umetnosti. Spletno stran je zasnoval Matic Majcen, podiplomski študent Filozofske fakultete. V okviru Filofesta je imel predavanje tudi dr. Miran Zupanič, visokošolski učitelj filmske režije na ljubljanski AGRFT. V predavanju je poslušalcem razgrnil proces dela pri predmetu Filmska režija. Nekaj udeležencih je bilo takih, ki so se res zanimali za študij na AGRFT-ju.

Bistvo Filofesta predstavljajo izbrani študenti s svojimi filmi in sinergična organizacija študentov. Kaj je zate predstavljalo večji izziv: izbor filmov ali vodenje tako velikega festivala?

Bolj sem se ukvarjal z organizacijo in ekipo festivala. Znotraj ekipe pa je programska skupina, ki jo sestavljajo študenti poznavalci filma, aktivni v Slovenski kinoteki in tudi sami filmarji. Zame je organizacija večji izziv.

Kaj tebi kot vodji festivala pomeni Filofest?

Predvsem izziv, sladke skrbi. Ni lepšega občutka, kot sedeti na vrhu predavalnice 34 in videti, da je predavalnica polna. Vse stvari, ki se jim treba odreči, zgodnja vstajanja, neprespane noči, so takrat poplačane.

Za konec, glede na uspešno organizacijo in veliko popularnost festivala, kaj bi svetoval ostalim entuziastom oz. bodočim organizatorjem novih izvirnih festivalov?

Filmskim entuziastom svetujem, naj snemajo in se izražajo skozi svojo umetnost, dajejo filme na ogled in razvijajo svojo nadarjenost. Filofest je odprt za sodelovanje. Organizacija Filofesta je pod vodstvom Študentskega sveta in Študentske organizacije Filozofske fakultete. Gre za prostovoljno delo, organizatorji niso plačani. Vsi dogodki so brezplačni in vedno skušamo pridobiti čim več sponzorjev.

Filofest 2013?

Glede na to, da bi bilo treba za nov Filofest začeti delati že januarja ali februarja in je organizacija seveda zahtevna, se je porodila ideja, da bi bil mogoče Filofest bienale. Seveda, bienale ima svoje prednosti in pomanjkljivosti. Prednost je, da je organizatorjem na voljo dovolj časa, v katerem lahko pripravijo kvaliteten koncept festivala. Pomanjkljivost bienala je, da je morda težje peljati naprej, težje pridobimo redno publiko.

Letošnji zmagovalci

Nagrado za najboljši film Filofesta 2010 je prejel film Neskončni vozel, ki je prejel tudi nagrado za najboljši scenarij.

Ostale nagrade so prejeli:

A reason to stay (Izrael) – nagrada za najboljšo režijo

Vsake oči imajo svojega malarja (Slovenija) – nagrada za najboljšo igro

Moje mesto (Slovenija) – nagrada za najboljši igrani film

Večerna pravljica (Slovenija) – nagrada za najboljši animirani film

Tek jedna partija (Hrvaška) – nagrada za najboljši eksperimentalni film

Leben in Seifenblasen (Švica/Argentina) – nagrada za najboljši dokumentarni film

Posebno omembo žirije sta si prislužila avtor Matevž Jerman (Slovenija) in ekipa filma Jolly Roger (Slovenija/Mehika).

Pripravili: Ana Gruša, Ljubica Damevska