Participate Translate Blank profile picture
Image for akiknek a gótikus rock természetesen jön - interjú a rosslyn zenekarral

akiknek a gótikus rock természetesen jön - interjú a rosslyn zenekarral

Published on

Budapest

Új cikksorozatunkban olyan magyar zenekarokat mutatunk be, akik egyelőre talán kevésbé vannak jelen a köztudatban, de annál érdemesebbek a figyelemre. Elsőként a Rosslyn zenekar két tagjával, Gerardo Arcosszal és Magyari Marcellel beszélgettem.

Cafébabel: Kérlek, először is mutasd be a zenekart! Hogyan és mikor alakultatok, hányan vagytok…?

Gerardo Arcos: A zenekar ötlete igazából az utolsó egyetemi évem alatt fogalmazódott meg bennem. Zenét tanultam, és irodalomórára rövid történeteket kellett írnom. A tanárnő arra biztatott, hogy folytassam az írást, és a zenekar számaihoz az ekkor írt történeteim hangulata adják az ihletet.

2007-ben úgy döntöttem, hogy Magyarországra költözöm – előtte éltem már Spanyolországban és Angliában és Romániában is – és 2009-ben itt találkoztam az egyik tanítványomon keresztül Marcival, akinek nagyon tetszett az ötlet. Aztán folyamatosan bővült a zenekar, utoljára Márk csatlakozott hozzánk, így körülbelül fél éve teljes a csapat: Varpu Hara, Devecz Gyula, Kovács Dorisz, Magyari Marcell, Saskőy Márk és én.

Cafébabel: Úgy tudom, sokféle hangszeren játszotok.

Magyari Marcell: Így igaz, elektromos gitár, elektromos basszusgitár, dobok, szintetizátor, elektromos cselló is hallható a dalainkban, és természetesen egy énekesnő is tagja a zenekarnak.

 

Cafébabel: Pontosan milyen műfajú a zene, amit játszotok?

Magyari Marcell: Talán a progresszív gótikus rock meghatározás illik rá a legjobban, folk elemekkel tarkítva. A két zenekar, akik a miénkhez leginkább hasonlító zenét játsszák az Epica és a Xandria.

Gerardo Arcos: De abban talán mindenkitől különbözünk, hogy a legtöbb dalunknak nagyon érdekes ritmusa van, amitől progresszívabb hatása lesz. Ennek a zenei stílusnak ez az egyik legfőbb jellemzője. Amit játszunk, gyakorlatilag a folkmetál és a progresszív metál keveréke, de számunkra nem keveréknek, inkább nagyon is természetesnek tűnik.

Cafébabel: A zenét és a szövegeket is a zenekar tagjai írják?

Magyari Marcell: Az alapötletek általában Gerardótól származnak, aztán ketten összeülünk, én otthon átírom őket egy kicsit, hogy összetettebb legyen a hangzás, a próbán pedig mindenki hozzáteheti, amit szeretne.  

Gerardo Arcos: A dalok szövegeihez alapvetően azt a történetet használjuk fel, amit írtam, az összes dal erre a témára épül, de igyekszünk úgy megírni a szöveget, hogy ne csak a történetbe, de a dalainkba is beleilljenek, figyelni kell például a szavak, sorok ritmusára.

Cafébabel: Kicsit más vizekre evezve, hogyan szervezitek a koncerteket?

Gerardo Arcos: Januárban volt az első koncertünk itthon, de azért azzal tisztában kell lennünk, hogy Magyarország nem a rockzene fellegvára. A célközönségünk nem elsősorban Magyarország, akármennyire is szeretünk itthon játszani. Szeretnénk persze idén nyáron a hazai zenei fesztiválokon fellépni, de a valódi célközönség északabbra van: Svédország, Dánia, Norvégia, Finnország, de Csehországban, Hollandiában vagy Németországban is szívesebben fogadják ezt a műfajt.

Magyari Marcell: Nyáron Svédországban turnéztunk, Varpu édesanyja ott él, rajta keresztül értesültünk róla, hogy lesz egy középkori témájú fesztivál Visby városában, és mivel a történet, ami köré a számaink épülnek, ebben a korban játszódik, felléphettünk.  A fesztivál keretén belül volt egy koncertünk, ezen kívül mindent magunknak kellett megszervezni. Végül találtunk még egy éttermet, ahol kétszer is felléphettünk. A legnagyobb nehézség a szervezésben az, hogy sajnos nem elég egy e-mailt írni egy koncert megbeszéléséhez, oda is kell menni, hogy lássuk a helyet, találkozzunk az emberekkel, odavigyük a szükséges technikai eszközöket… Talán az volt a probléma, hogy Svédországba nem tudtunk előre odamenni, így akkor közölték velünk, hogy idő közben kirúgták azt az embert, akivel egyeztettünk, mikor már ott voltunk. Ennek ellenére szerencsére felléphettünk.

Cafébabel: Mik a terveitek a jövőre nézve?

Gerardo Arcos: A már említett fesztiválon mindenképp szeretnénk a jövőben is játszani, mert nagyon jó élmény volt, legközelebb talán egy központibb helyen, mert idén egy hotel parkjában léptünk fel, és leginkább a vendégek hallgattak meg minket. Jövőre a nagyszínpadot célozzuk meg. Talán most, hogy van egy menedzserünk is, könnyebben megy majd a szervezés.

Magyari Marcell: A következő néhány hónapban Magyarországon is lesznek koncertjeink. Itthon igazából elég könnyű megszervezni egy koncertet, csak rábólintanak, hogy mehetünk játszani, utána viszont mindent nekünk kell megszervezni, a közönséget is beleértve, ami nem könnyű feladat. Svédországban az emberek hallották, hogy játszunk, és kíváncsiak voltak, korosztálytól teljesen függetlenül. Talán az hiányzott, hogy nem volt reklámozva, hogy mikor és hol fogunk koncertezni, így – mivel szabadtéri koncert volt – sokan láttak bennünket, de csak kevesen jöttek oda.

Gerardo Arcos: Itthon eddig a Zúzdakertben játszottunk, és a Nádasdy Kálmán zeneiskolában Budafokon, ami jó élmény volt, de szeretnénk valami mást keresni, mert az nagyon messze van a városközponttól. A legnagyobb probléma, hogy nagyon hangosak a koncertjeink, úgyhogy kávézók és bárok nem is igazán jöhetnek szóba, csak olyan helyek, amik kifejezetten arra vannak kialakítva, hogy rockzenekarok játszhassanak ott. Ilyenből viszont Magyarországon elég kevés van.

Ennek ellenére mindenképpen több koncertet is tervezünk a következő hónapokban, mert az a fajta zene, amit mi játsszunk, leginkább élőben élvezhető. Az élményhez a látvány is hozzáad, ahogy az ember látja is a hangszert, miközben a gyors szólókat hallgatja.

Remélem, hogy karácsonyra elkészül a hat számból álló CD-nk is, és addigra valószínűleg az első videoklipünk is megtekinthető lesz a Youtube csatornánkon.

Az információk a koncertekről folyamatosan frissülnek a zenekar Facebook oldalán